Oteller boş kalınca fiyatlar kırıldı: Yüzde 50’ye varan indirim var
20 Temmuz 2024
Çağımızın Hastalığı İnternet bağımlılığı
2 Ekim 2024

Çağımızdaki öğrencilerin en büyük problemi eğitim sisteminin ezbere dayalı olmasıdır. Ezberci eğitim maalesef öğrenilmiş bilgilerin çok çabuk bir şekilde unutulmasına neden olmakta, öğrencileri de entelektüel birikimden uzaklaştırmaktadır. Düşünmeden, anlamadan verilen bilgileri hafızasına kazımaya çalışan gençler, ezberciliğe yönelerek kendilerine ileride kullanacakları hiçbir şey katmamaktadır. Öğrenci sadece belirlediği amaç olan “yüksek not”a ulaşmak için ezberlemekte bu da ileriki yaşamında kendisine büyük problemler olarak dönüş yapmaktadır.

Ergenlik döneminde tüm gençler öğrenme potansiyellerinin önünü ezberci sistem ile tıkamaktadır. Bu yüzden okul çağı boyunca zihnini çalıştırmayan kişi, iş hayatında da sıradan bir çalışandan öteye gidememekte, özellikle ülkenin kalkınmasına yardımcı olacak en büyük şey olan akademik kariyeri ise seçememektedir. 

Ezberci sistemde öğrenilen bilgiler çabuk kaybolur. Düşünme yoluyla organize edilmeyen bilgiler, ileride kullanıma kapanır. Eğitim sistemindeki ağır sınav maratonu gençleri bu çalışma yöntemine itmekte, bu yüzden de gençler yaratıcılıktan da gittikçe uzaklaşmaktadır. Ezberci eğitim sistemi çoğu zaman öğrencilerin eğitim ve öğretimden uzaklaşmasına ve okul ortamından da sıkılmasına yol açmaktadır. Derslerin ilginç ve eğlenceli hale getirilmemesi sonucunda gençler kendilerini çok sıkıcı bir filmin ortasında bulmakta ve sonuna kadar izlemeden filmi bırakıp gitmektedir.

Bu açıdan ezberci eğitim sistemi kesinlikle yanlış bir sistem olup mutlaka değiştirilmelidir. Ülkemizin geleceği olan öğrencilere bu tür bir sistemle eğitim vermek ülkenin de kalkınmasına dolayısıyla maddi ve manevi tüm geleceğine engel olmaktır. Gençleri düşünmeye teşvik etmeyen, bilgilerin girilen sınavlardan sonra uçup gitmesine neden olan bir sistem bu gençlere bir şey katmaz, aksine körpecik beyinlerinin de körelmesine neden olur. 

Bu yüzden ezberci eğitim sistemine karşı durmak için tüm öğretmenlerin, öğrencilerine öğrenme ve muhakeme yeteneği kazandırması gerekmektedir. Böylece öğrenci yaratıcı gücünü de kullanarak, araştıracak, sorgulayacak ve edindiği bilgileri kavrayarak onları unutmaya engel olacaktır. Bu şekilde okullar da çok yönlü bireyler yetiştirmiş olup, yeni neslin ülkelerine fayda katması için büyük yardımda bulunmuş olacaklardır.  Ezberci eğitim sistemi yerine mutlaka mantığa dayalı bir eğitim sistemi oluşturulmalıdır. Mantığa dayalı eğitim sistemi bu ülkenin geleceğidir.